Close

Bajecznie prosta sałatka z pieczoną cukinią

Na drugie śniadanie lubię zjeść sałatkę z dużą ilością warzyw, zdrowym dressingiem i dodatkiem pestek lub orzechów – źródła zdrowego tłuszczu i białka. Dziś proponuję sałatkę z młodej cukinii, podpiekanej w piekarniku.

  • ½ paczki mixu sałat
  • ½ młodej cukinii
  • ½ surowego ogórka
  • ¼ czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka pestek dyni

Na dressing:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • Sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • Szczypta soli
  • 3-4 obroty młynka ze świeżym pieprzem
  • Sól i pieprz do smaku.

Wstawiam wodę w czajniku. Pestki przed spożyciem należy przelać wrzątkiem lub uprażyć na patelni.

Cukinię myję i kroję na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Rozkładam na papierze do pieczenia, na blasze i wstawiam do piekarnika na 200 stopni na ok. 10 minut, tak, żeby zaczęły się lekko brązowić.

W misce mieszam sałatę z pokrojonymi warzywami, dorzucam upieczoną cukinię.

Wszystkie składniki dressingu wlewam lub wsypuję do małego słoiczka, zakręcam go i mieszam wszystko, energicznie nim potrząsając.

Polewam sałatkę i posypuję sparzonymi pestkami.

 

Treści zamieszczane na stronie internetowej www.koliberdietetyka.pl mają na celu edukację i dostarczanie informacji. Nie można traktować ich jako odpowiednika profesjonalnej porady lekarskiej, diagnostyki czy leczenia. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Koliberdietetyka.pl stara się przekazywać rzetelną i wartościową wiedzę, jednakże nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystywania informacji zawartych na stronie.