Close

Marchewkowe babeczki

Przepis na marchewkowe babeczki znalazłam w książce Joanny Gorzelińskiej1, ale postanowiłam trochę inaczej je doprawić. Został mi w lodówce ryż z wczorajszego obiadu i kawałek zeschniętego sera Edam Rycki. Nada się w sam raz! Im lepszy damy ser, tym wiadomo… lepsze wyjdzie. Ważne, żeby ser był słonawy w smaku i dobrze się topił.
Potrzebuję:

  • szklankę ugotowanego ryżu
  • 2 marchewki (małe)
  • Ok szkl. startego sera żółtego
  • 2 jajka (lub zamiennik 2 jajek)

Marchewkę ścieram na drobnych oczkach. To najbardziej upiorna część zabawy. Ser na dużych idzie znacznie łatwiej. Do tego daję jajko (mam tylko jedno) i zamiennik jednego jajka (na szczęście mam stały zapas).

Przyprawiam:

  • ½ łyż. Soli
  • ½ łyż. Czerwonej papryki
  • Szczypta startej świeżo gałki muszkatołowej
  • ½ łyż. mieszanki pieprz czarny, ziele angielskie i kolendra, utłuczone w moździerzu

Całość mieszam, zagniatam ręką w misce, aż powstaje jednolita masa.
Łyżką napełniam silikonowe formy do muffinek, wyszło 9 sztuk!
Wkładam do piekarnika na 200 stopni, piekę 15 minut.
Wychodzą cudowne, zwarte babeczki, które na zimno można sobie na przykład spakować do pracy lub dziecku do śniadaniówki.


Gorzelińska J. (2015): Piramida w kuchni na wynos, Warszawa: Grupa Wydawnicza Foksal, str. 74-75

1

Treści zamieszczane na stronie internetowej www.koliberdietetyka.pl mają na celu edukację i dostarczanie informacji. Nie można traktować ich jako odpowiednika profesjonalnej porady lekarskiej, diagnostyki czy leczenia. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Koliberdietetyka.pl stara się przekazywać rzetelną i wartościową wiedzę, jednakże nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystywania informacji zawartych na stronie.