Close

Diabelnie ostra sałatka z pomidorów i kalafiora

Gdy masz ochotę pochrupać coś ostrego…

Co będzie dobre na kolację, czym się najem do syta i nie przekroczę założonego dziennego limitu kalorii?

Składniki:

  • 2,5 pomidora (475g),
  • 0,5 cebuli (75g),
  • 1 łyżka szczypiorku (10g),
  • Kawałek czerwonej papryki (30g),
  • Różyczka kalafiora (50g),
  • Serek kozi miękki o konsystencji twarożku (85g),
  • 0,25 łyżeczki soli himalajskiej.

Przygotowanie:

Warzywa myję i obieram, pomidor kroję w grubą kostkę, cebulę w drobną kostkę, paprykę w paseczki, a szczypiorek siekam bardzo drobno. Różyczkę kalafiora dzielę na maleńkie cząstki, wielkości kęsa. Solę i mieszam, by warzywa puściły sok, a cebula odrobinę zmiękła. Dodaję serek i mieszam, aż cały się rozpuści wraz z sokiem z warzyw utworzy pyszny sos. Sałatka jest pyszna, chrupiąca, naprawdę ostra i nie można się od niej oderwać.

Kaloryczność całej porcji (720g) to 358 kcal.

W 100 g:

  • Energetyczność: 49,7 kcal
  • Białko: 2,8 g (białko zwierzęce 1,8 g; białko roślinne 1 g)
  • Tłuszcz: 2,5 g
  • Węglowodany: 4,6 g
  • Błonnik: 2,5 g

Treści zamieszczane na stronie internetowej www.koliberdietetyka.pl mają na celu edukację i dostarczanie informacji. Nie można traktować ich jako odpowiednika profesjonalnej porady lekarskiej, diagnostyki czy leczenia. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Koliberdietetyka.pl stara się przekazywać rzetelną i wartościową wiedzę, jednakże nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystywania informacji zawartych na stronie.