Close

Bezglutenowe ciasto cukiniowe z malinami na Walentynki

Jak podbić serce mężczyzny? Najłatwiej czymś pysznym, słodkim, własnoręcznie upieczonym.

To ciasto jest proste i zdrowe, bo mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej.

O maliny łatwiej w sezonie, więc wykorzystam mrożone.

Potrzebne będą:

  • 1 szklanka mieszanki bezglutenowej do pieczenia ciast,
  • 1/2 szklanki drobno zmielonych płatków owsianych (dla osób z celiakią- bezglutenowych),
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich,
  • 1/3 szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • Sok z ½ cytryny,
  • 1 szklanka startej cukinii,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • ½ szklanki mleka owsianego,
  • Paczka mrożonych malin,
  • Cukier puder do posypania.

Zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Płatki owsiane mielę na mąkę. Mielę orzechy.

Cukinię myję, obieram ze skórki i trę na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest młoda – w całości; z dużych trzeba wybrać pestki.

Wszystkie sypkie (suche) składniki mieszam w dużej misce. Dodaję sok z cytryny i mleko owsiane, olej. Na końcu, do gładkiej masy dodaję cukinię.

Gotowe ciasto wylewam na okrągłą tortownicę i na wierzchu układam ciasno maliny. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Po wyjęciu z pieca i przestudzeniu, można posypać całość cukrem pudrem, ponieważ przypieczone maliny nie wyglądają już tak atrakcyjnie, jak świeże i już! Gotowe!

2

Treści zamieszczane na stronie internetowej www.koliberdietetyka.pl mają na celu edukację i dostarczanie informacji. Nie można traktować ich jako odpowiednika profesjonalnej porady lekarskiej, diagnostyki czy leczenia. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Koliberdietetyka.pl stara się przekazywać rzetelną i wartościową wiedzę, jednakże nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystywania informacji zawartych na stronie.