Close

Sałatka balsamico z wątróbką

Wypadają Ci włosy? Czujesz się słaba, permanentnie zmęczona? Masz obfite miesiączki? To może oznaczać, że brakuje Ci żelaza. Wtedy na ratunek przychodzi… wątróbka – źródło dobrze przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Wątróbkę z domu kojarzę wyłącznie smażoną, z cebulą.

Dziś prezentuję ją w nieco mniej typowy sposób, w sałatce.

Potrzebne będą:

  • Paczka szpinaku baby,
  • Pomidorki koktajlowe 6-10 szt.,
  • Kawałek świeżego ogórka (ok. 5 cm),
  • 300 g świeżej wątróbki drobiowej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 50 g sera pleśniowego typu Rokpol,
  • 1 łyżka płatków migdałów,
  • Ocet balsamiczny (ciemne, gęste balsamico)
  • Ręcznik papierowy.

Wątróbkę myję i usuwam żółte kawałki tłuszczu i tzw. „sznurki”, które nie wyglądają apetycznie. Na patelni rozgrzewam olej i na gorący tłuszcz wrzucam wątróbkę. Smażę ją kilka minut, obracając tak, by ścięła się z każdej strony. Po obsmażeniu przekładam na ręcznik papierowy i odsączam z tłuszczu.

Szpinak i inne warzywa myję, pomidorki kroję na pół, ogórek – w plasterki.

Na drugiej, małej patelni prażę płatki migdałów. Rokpol kroję w drobną kostkę.

W salaterce układam warstwami: najpierw szpinak, potem warzywa, na to gorące wątróbki i ser, który ma szansę się jeszcze lekko stopić.

Polewam całość octem balsamicznym i posypuję prażonymi płatkami migdałów.

Wygląda efektownie i smakuje nieziemsko!

 

 

 

Treści zamieszczane na stronie internetowej www.koliberdietetyka.pl mają na celu edukację i dostarczanie informacji. Nie można traktować ich jako odpowiednika profesjonalnej porady lekarskiej, diagnostyki czy leczenia. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Koliberdietetyka.pl stara się przekazywać rzetelną i wartościową wiedzę, jednakże nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystywania informacji zawartych na stronie.