Close

Bezglutenowe, kokosowe muffinki z malinami

Maliny to jedno z największych bogactw lata. Zawierają nie tylko witaminy, magnez, wapń i żelazo, ale też specyficzne substancje, które mają korzystne działanie w leczeniu nowotworów. Zawarte w malinach kwas ferulowego i beta-sitosterol powodują hamowanie rozwoju nowotworu zarówno łagodnego, jak i złośliwego. Czarne maliny znacząco łagodzą raka przełyku oraz formowanie się guzów jamy ustnej. Wyciąg z malin zmniejsza również namnażanie się komórek rakowych w wątrobie[1].

Również obecny w malinach kwas elagowy należący do polifenoli wspiera układ odpornościowy organizmu. Jest antyoksydantem, chroni przed nowotworami, unieczynniając związki rakotwórcze.

Owoce te polecane są osobom chorującym na insulinooporność i cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny (25). Warto wiedzieć, że obecne w malinach antocyjany obniżają poziom glukozy we krwi po posiłkach bogatych w skrobię.

Dlatego dziś przepis na muffinki, czyli babeczki z malinami. A ponieważ dla wielu z Was eliminacja glutenu jest warunkiem zdrowia, przedstawiam wersję bezglutenową. Cukier zastąpimy ksylitolem.

A oto przepis:

2,5 szklanki wiórków kokosowych (trzeba będzie je zmielić),

1/2 szklanki mąki migdałowej,

1/3 szklanki ksylitolu,

Szczypta soli morskiej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

3 jajka,

3 łyżki masła klarowanego (roztopione i wystudzone),

1 szklanka napoju („mleka”) kokosowego (takiego rzadkiego, w kartonie, nie z puszki),

250 g malin.

W jednej misce łączymy składniki mokre, czyli najpierw jajka trzeba „roztrzepać” widelcem, jak na omlet. Potem wlać masło i połączyć w gładką, aksamitną masę. Dodać do tego mleko kokosowe. W drugiej misce połączymy składniki suche: wiórki kokosowe zmielone na mąkę z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia i sodą i szczyptą soli.

Ucieramy kulką do ciasta w misce z mokrymi składnikami, stopniowo dosypując suche. Jeśli masa jest zbyt gęsta Waszym zdaniem, możecie dodać więcej mleka kokosowego. Ciasto powinno być gęste, ale płynne, powinno się ładnie zlewać z łyżki do foremek.

Napełniamy ¾ foremki i na wierzch każdej babeczki kładziemy 3-5 malin.

 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem lub w 200 stopniach, bez termoobiegu.

Smacznego!

 

dav

 

Literatura:

[1]  http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wlasciwosci-malin-maliny-zwalczaja-goraczke-biegunke-bole-miesiaczkowe_36875.html [18.06.2018]

 

 

Treści zamieszczane na stronie internetowej www.koliberdietetyka.pl mają na celu edukację i dostarczanie informacji. Nie można traktować ich jako odpowiednika profesjonalnej porady lekarskiej, diagnostyki czy leczenia. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Koliberdietetyka.pl stara się przekazywać rzetelną i wartościową wiedzę, jednakże nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystywania informacji zawartych na stronie.