Close

Bezglutenowe, owsiane ciastka z jagodami

Dziś przedstawiam kolejne z największych bogactw lata – jagody.

Owoce jagodowe, to bogactwo witaminy C, kilku witamin z grupy B oraz witaminy E i K. Zawierają dużo miedzi i magnanu oraz żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Dostarczają głównie węglowodany i błonnik. Zawierają również kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3.[1]

 Jagody znajdą zastosowanie przy biegunkach, przydadzą się również przy zatruciach pokarmowych, złagodzą ból brzucha i nudności. Mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu i stężenia cukru we krwi u osób z cukrzycą[2].

Napary z suszonych jagód mają działanie uspokajające i przeciwbólowe, a syropy leczą kaszel i infekcje układu oddechowego. Podczas biegunki warto pić sok z jagód lub napar z suszonych jagód. Dzięki dużej zawartości garbników sok i napar z jagód uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit.

Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny[3].

Dziś przepis na ciastka owsiane z jagodami. Ale nie zwyczajne, tylko totalnie dietetyczne. Bezglutenowe, bez jajek, mleka, cukru. Czyli z czego???

Zobaczcie:

4 duże, bardzo przejrzałe banany (prawie całe brązowe),

4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych,

250 g masła klarowanego,

4 jajka lub 4 łyżki zamiennika jajka i 200 ml wody,

2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego,

1 szklanka mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia,

80 g nerkowców,

80 g migdałów,

1 szklanka pestek słonecznika łuskanych,

250 g jagód.

To jest duża porcja, z której wychodzi 35-40 ciastek, więc jeśli masz mniejsze potrzeby, zmniejsz proporcjonalnie wszystkie składniki np. o połowę.

Zaczynamy od wstawienia masła na gaz, żeby się stopiło. W mniejszym garnku masło, w większym woda i na gaz!

W dużej misce dusimy obrane banany widelcem tak, żeby nie było grudek. W małej miseczce musimy rozbełtać proszek zamiennika jajka z wodą również tak, by powstała jajopodobna gładka masa, bez grudek. Mieszamy to z bananami.

Teraz należy dodać masło, które powinno było już przestygnąć.

Do płynnej masy dodajemy wszystkie sypkie składniki oprócz malin i mieszamy obiema rękami tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Wstawiamy piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem lub w 200 stopniach, bez termoobiegu.

Formujemy ciastka nakładając na papier do pieczenia po łyżce ciasta. Na jedną blachę wchodzi 12-16 ciastek. Z każdej porcji formujemy przy pomocy ręki i łyżki krążki. Na każdy kładziemy po kilka-kilkanaście jagód. Najlepiej, jeśli jagody są przemrożone, wówczas wciskanie ich jest łatwiejsze.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut, ale najlepiej po prostu obserwować i wyjąć, kiedy pięknie zbrązowieją.

Smacznego!

Literatura:

[1] Żłobiński M., (2016): Dieta odżywcza.

[2] http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Warto-jesc-jagody-sa-pyszne-i-zdrowe_37455.html

[3] http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html

 

Treści zamieszczane na stronie internetowej www.koliberdietetyka.pl mają na celu edukację i dostarczanie informacji. Nie można traktować ich jako odpowiednika profesjonalnej porady lekarskiej, diagnostyki czy leczenia. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Koliberdietetyka.pl stara się przekazywać rzetelną i wartościową wiedzę, jednakże nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystywania informacji zawartych na stronie.