Close

Dlaczego sen to zdrowie?

W poprzednim artykule na temat snu pisałam o tym, że sen to jeden z trzech filarów zdrowia. Czerpiąc inspirację od Nicka Littlehalesa, coacha snu, podpowiadałam, co robić, by zadbać o jego higienę. Dziś chciałabym zaprosić Was do sięgnięcia po odpowiedź na pytanie, dlaczego sen to zdrowie, bo wierzę, że tylko zadając nieustannie pytanie „dlaczego?”, niczym […]

ZOBACZ WIĘCEJ

Batoniki migdałowo-pomarańczowe ZERO WASTE

Jedliście kiedyś pomarańczę ze skórą i tym białym, co się nazywa albedo? Zwykle tego nie jemy, bo jest gorzkie, a już skórkę to chyba tylko kandyzowaną. Z początku podeszłam do tego ciasta z nieufnością, ale niepotrzebnie. Zakochałam się w tym smaku! Jest po prostu pyszne! Przepis dostałam od Bratowej Mojego Przyszłego Męża:), która znalazła go […]

ZOBACZ WIĘCEJ

Konferencja PAD – relacja subiektywna

Miniony weekend spędziłam w Łodzi, na III Konferencji „Psychika a Dietetyka” (PAD) i chciałabym podzielić się moimi wrażeniami. W ubiegłym roku nie mogłam pojechać, ale zapamiętałam pierwszą konferencję z maja 2017, jako wydarzenie, w którym warto wziąć udział. Po tegorocznej edycji stwierdzam, że jest to jedno z najciekawszych i najważniejszych wydarzeń, które każdy psychodietetyk powinien […]

ZOBACZ WIĘCEJ

Kotleciki mielone przemytnika

Każda mama musi być czasem przemytnikiem. Cebula, czosnek a może warzywa w ogóle wzbudzają w Twoim dziecku odruch wymiotny? Mówisz „brokuły” albo „jarmuż” i słyszysz „bleee…”? No to wiesz, o czym mówię. Zupki krem są fantastyczne, ale równie dobrze sprawdzi się zwykły mielony. Najlepiej smażony, choć to nie jest najzdrowsza opcja, ale dziecku nie zaszkodzi, […]

ZOBACZ WIĘCEJ

Spaghetti i łosoś na poduszce ze szpinaku

Zwyczaj jedzenia ryby w piątek kultywowany do dziś w niektórych domach z powodów religijnych, miał to dobrego, że przynajmniej raz w tygodniu ta ryba była jedzona. U mnie nie przetrwał, ale to dlatego, że ryby goszczą w menu mojej rodziny często i niekoniecznie musi to być piątek. Warto jeść ryby, ponieważ są źródłem dobrego, pełnowartościowego […]

ZOBACZ WIĘCEJ

Polsko-japońskie spojrzenie na otyłość

W sobotę 1 grudnia miałam przyjemność wziąć udział w bardzo ciekawym wydarzeniu. Była to Polsko-Japońska Konferencja Medyczna pod hasłem „Otyłość jako interdyscyplinarny problem medyczny”. Zorganizowano ją w pięknych, industrialnych wnętrzach Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie. Jako że wydarzenie organizowała firma komercyjna, wstęp był bezpłatny, ale należało się spodziewać, że konferencja jest tak naprawdę działaniem marketingowym, mającym […]

ZOBACZ WIĘCEJ

Sen to zdrowie – śpij lepiej!

„Jedną trzecią życia śpisz. Śpij dobrze!” Takie hasło producenta poduszek ortopedycznych widzę raz w tygodniu, kiedy przechodzę koło sklepu ze sprzętem rehabilitacyjnym. Spanie to rzeczywiście, obok jedzenia i ruchu, najważniejsza rzecz, która ma wpływ na nasze zdrowie. O ile z jedzeniem radzę sobie coraz lepiej i coraz więcej się ruszam, o tyle spanie to jest […]

ZOBACZ WIĘCEJ

Aromatyczny gulasz z cielęciny

Dziś coś pysznego dla wszystkich mięsożerców z wyboru i z konieczności. Jeśli tylko macie taką możliwość, zadbajcie proszę, by mięso, które jecie, pochodziło z dobrego źródła, czyli nie z hodowli przemysłowej. Najlepiej od gospodarza, który nie podaje swoim zwierzętom antybiotyków, hormonów i najtańszej, modyfikowanej genetycznie paszy oraz dba o to, by mogły paść się swobodnie, […]

ZOBACZ WIĘCEJ

Bezglutenowe, owsiane ciastka z jagodami

Dziś przedstawiam kolejne z największych bogactw lata – jagody. Owoce jagodowe, to bogactwo witaminy C, kilku witamin z grupy B oraz witaminy E i K. Zawierają dużo miedzi i magnanu oraz żelazo, magnez, wapń, fosfor i potas. Dostarczają głównie węglowodany i błonnik. Zawierają również kwas alfa-linolenowy z grupy omega-3.[1]  Jagody znajdą zastosowanie przy biegunkach, przydadzą […]

ZOBACZ WIĘCEJ

Bezglutenowe, kokosowe muffinki z malinami

Maliny to jedno z największych bogactw lata. Zawierają nie tylko witaminy, magnez, wapń i żelazo, ale też specyficzne substancje, które mają korzystne działanie w leczeniu nowotworów. Zawarte w malinach kwas ferulowego i beta-sitosterol powodują hamowanie rozwoju nowotworu zarówno łagodnego, jak i złośliwego. Czarne maliny znacząco łagodzą raka przełyku oraz formowanie się guzów jamy ustnej. Wyciąg z […]

ZOBACZ WIĘCEJ

Treści zamieszczane na stronie internetowej www.koliberdietetyka.pl mają na celu edukację i dostarczanie informacji. Nie można traktować ich jako odpowiednika profesjonalnej porady lekarskiej, diagnostyki czy leczenia. Każdy problem zdrowotny należy konsultować z lekarzem. Koliberdietetyka.pl stara się przekazywać rzetelną i wartościową wiedzę, jednakże nie bierze odpowiedzialności za sposób wykorzystywania informacji zawartych na stronie.